Islam

Hanefijski Fikh-pristup serijatskim propisima po mezhebu imama Ebu-Hanife, uz navodjene argumenata iz Kur,ana i sunneta-IBADAT. BOZE DAJ DA SPOZNAM ISTINU ONAKVOM KAKVA ONA JESTE, A NE ONAKVOM KAKVOM MI SE CINI!

Predgovor--Bismillahir-Rahmanir-Rahim. U ime Allaha Milostivog-Svemilosnog.Allah je najveci!

Hvala neka je Allahu,dz,s., Gospodaru svih svjetova, a najvredniji salevat i najpotpuniji selam neka su nasem odlicniku Muhammedu,a,s., njegovoj porodici, ashabima i svima onima koji ih slijede do Sudnjeg dana. Jedna od Allahovih,dz,s.,blagodati prema ummetu u danasnjem vremenu jeste to sto se veliki broj njegovih pripadnika pocinje zanimati za propise islamskog zakonodavstva, koji se odrazavaju u fikhskim propisima,izvedenim iz Kur,ana,a,s.i Vjerovjesnikova,a,s, casnog sunneta. To se desava zbog manjkavosti propisa savremenih sekularnih zakonodavstva i njihova neuspeha u zadovoljavanju ljudskih potreba za zakonima u razlicitim domenima zivota.

Nakon sto se islamski svijet oprzio vatrama sekularnih zakonodavstva, uzetih sa Istoka ili Zapada, i okusio gorcinu njihove manjkavosti i nedostatnosti tokom cetrnaestog stoljeca po Hidzri. muslimani su se poceli interesirati za povratkom primjeni propisa Serijata. Na naucnicima ummeta i trudbenicima na ovom polju je zadaca da se trude da priblize ove propise ljudima, da im ih na objektivan i naucan nacin olaksaju, te da ih upoznaju s argumentima iz kojih su izvedeni. Doista, Serijat, izrazen kroz islamsko pravo, posjeduje neverovatnu riznicu uspjesnih iskustva. U ovoj seriji naucnog propisa hanefijskog fikha i njegovih argumenata je skromni odaziv na ovu cinjenicu interesiranja i teznje za prakticiranjem propisa islamskog prava, te poziv na naucni, objektivni nacin povratka prakticiranju tih propisa. Molim Allaha,dz,s., da ovo pregnuce ucini iskrenim, samo u ime Njegova zadovoljstva, da njime okoristi mladice muslimane i da ih nadahne da u praksu provode Njegove propise, a On upravlja time i On to moze uciniti. Neka je salevat i selam na naseg odlicnika Muhammeda,a,s., na njegovu porodicu i njegove ashabe i na sve ljude zive i mrtve.

Murati Mirsat Zürich.

Bismillahir-Rahmanir-Rahim-u Ime Allaha Milostivog-Svemilosnog! Allah je Najveci!

FIKH  JE  ALLAHOV  ZAKON

Islamski fikh je, ustvari, Allahov vjerozakon, kroz koji Mu ibadat cinimo. Ovi mudztehidi (ucenjaci) su ulagali napor da izvedu propise Allahove vjere i Njegova zakona iz Kur,ana i sunneta. Tom obavezom je nas Allah zaduzio, kada je rekao:" Allah nikoga ne opterecuje preko mogucnosti njegovih"...(El-Bekare,286) "Allah nikog ne zaduzuje vise nego sto mu je dao"...(Et-Talak,7).

Vrijednost cistoce u Islamu-Et-Tahare-(CISTOCA)

Islam pridaje veoma veliku paznju cistoci, zbog velike potrebe za njom, kako u vjerskim, tako i u svakodnevnom zivotu covjeka:

1,Cistoca je kljuc namaza, a svima je poznata vaznost ove obaveze u Islamu. Uzviseni Allah kaze:

" O vjernici, kada hocete da namaz obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite-a dio glava svojih potarite-i noge svoje do iza clanaka. A ako ste dzunupi, onda se okupajte...(El-Maide,6). Sdruge strane, Allahov Poslanik kaze:"Cistoca je kljuc namaza, pocetak mu je tekbir, a zavrsetak selam." (Hadis belezi ga Ahmed,Ebu Davud i Et-Tirmizi.) Isto tako je cistoca uzrok postizanja Allahove,dz,s, ljubavi zadovoljstva. Uzviseni kaze: " Allah zaista voli one koji se cesto kaju i voli one koji se mnogo ciste." (El-Bekare,222.)  Nema sumnje da je odrzavanje cistoce jedna od najboljih preventivnih mjera od bolesti i sprecavanju njenog sirenja u drustvu. I zbog toga, islam posvecuje paznju cistoci tijela i odjece i tezi ocuvanju i zastite okoline. Allahov Poslanik,a,s., je rekao: "Cuvajte se dva prokletnika. Ko su oni?upitase ashabi. Onaj koji obavlja nuzdu veliku kuda svije prolazi, kao i onaj koji to cini gde se oni odmaraju." (hadis-prenosi ga Et-Tirmizi.) Sredstva ciscenja Voda-voda je jedno od najvaznijih sredstava za ciscenje.Pa nam Alah Uzviseni kaze:

"Zar ne vidis da Allah spusta s neba kisu pa je u izvore u zemlji razvodi."(Ez-Zumer,21)

Kitabu`t-tahare-Propisi o cistoci, pa nam Uzviseni Allah kaze:" O, vjernici, kad hocete namaz da obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite, a dio glava svojih potarite-i noge svoje do iza clanaka operite"(Al-Maida,6.) Farzovi abdesta su: oprati tri organa tijela i mes po glavi potrat. Lice pocinje od vrha cela gde kosa nice, pa do ispod brade i do resica dvaju uha. Farz je oprati i mjest izmedju solufa i uha. Pranje ruku do iza lakata i nogu do iza clanaka ulazi u sastav pranja. Mesh po glavi je takodzer farz, i to cetvrtine glave. Neki kazu da je dopusteno mesh ciniti koliko tri prsta, ali ako bi se to cinilo jednim prstom ili dvama nije dozvoljeno. Obavezno je oprati cetvrt brade odrasle dlakom, stoji u jednom rivajetu, a ispravnije je potrati bradu koja dotice lice. Suneti abdesta su: oprati ruke na pocetku do zgloba, zatim prouciti Bismilu, a neki kazu da je to lijepo (musthab),potom upotrebiti misvak (cetkica za zube oprati zube) usta izaprati vodom, a i nos izaprati,po tri puta. Abdest kvari, sve sto izlazi na spoljni organ ili cmar, zatim necistoca iz tijela ako sama tece do mijesta koje zahteva ciscenje, povracanje punim ustima makar to bila hrana,voda, gorcina ili usirena krv. abdest kvari ludilo, pijanstvo, padanje u nesvijest, smijeh punoletne osobe, u namazu koji ima ruku, i sedzdu, zatim strastvenije doticanje dijelova tijela, suprotno stavu Muhammeda (Allah mu se smilovao) i spavanje opruzen ili kada se nasloni na nesto, a kad bi se to izmaklo, on bi pao. Nece pokvariti abdest san covjeka na kratko dok stoji, dok je na ruku ili sedzdi, niti ce pokvariti abdest crv ako izadze iz rane  ili komad mesa koji otpadne od njega, niti doticanje spolnog organa svoga ili zenina.

PROPISI O GUSULU: FARZ JE KOD KUPANJA IZAPRATI USTA I NOS I CITAVO TIJELO OPRATI. 

Ciscenje je dopusteno vodom kao sto je izvorska voda, recna voda, jezerska i morska voda, kisnica i otopina od snega i leda, Propisi o tejemumu, Tejemum: ce uzeti musafir i svaki onaj koji je izvan naselja zbog udaljenosti od vode jednu milju do koje bi mogao doci ili zbog bolesti pa se boji da se bolest nece pogorsati, ili zbog straha od neprijatelja i krvolocne zivotinje,itd.

Tejmum se uzima na stvarima zemljanog porijekla: prasina kamen,pesak i krecnjak. Uvjet za tejemum je u nemogucnosti da se upotrebi voda stvarno ili da se tretira,zatim cista povrsina zemlje, da sve predvidjeno kod tejemuma bude obuhvaceno kao i nijet. Nacin uzimanja tejemuma je da covjek dotakne rukama zemlju pa ih otrese, a onda njima potare svoje lice, zatim ponovo dotakne zemlju i potare prvo desnu pa onda levu ruku do iza lakata.Ovako se tejemum uzima u slucaju potrebe kupanja. Allah voli na svaki nacin da nas ocisti, da budemo cisti uvijek...

dana 16-1-2012 godine. Zürich.

NAMAZ (SALAT)

DEFINICIJA  NAMAZA (SALATA)

Salat-Namaz filoloski oznacava molbu za dobro (dova). To znacenje ima u rijecima Uzvisenog:  "Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime ocistis i blagoslavljenim ih ucinis i pomoli se za njih, molitva tvoja ce ih zaista smiriti. A Allah sve cuje i sve zna." (Et-Tevba,103,). Namaz se dijeli na tri vrste: Prva; Obavezni (fard) namazi, a oni su fardil ajn (pojedinacna obaveza) ili fardil kifaje (kolektivna obaveza). 1. Fardil-ajn su pet obaveznih namaza za svakog punoljetnog, umno zdravog (mukellef) pojedinca i dzuma-namaz.

2. Fardil-kifaje je namaz koji je naredzen svim obaveznicima na nacin da, ako ga neki od njih obave, s ostalih spada duznost. U protivnom (ako ga niko ne obavi) svi ce biti grijesni. Primjer je dzenaza. Druga: Vadzib namaz je namaz koji je naredjen naredbom strozijem od naredbe sunnete, ali ona (ta naredba) nije dostigla nivo farza. Primjer toga je vitre namaz i naklanjavanje nafila koje je (klanjac) pokvario, nakon sto ih je poceo klanjati. Treca: Sunneti i njih imaju dvije vrste:1.pritvrdzeni ili stalni sunneti-2. pozeljni sunneti.

 ZNACAJ NAMAZA U ISLAMU--- Namaz je temeljni medzu velikim stubovima Islama. Muhammed,a,s., je rekao: " Islam se gradi na pet temelja: obozavanju samo Jednog Allaha, obavljanju namaza, davanje zekata, postu ramazana, i obavljanju hadzdza.  Namaz je stub, temelj osnova islama. Poslanik je rekao: "Glava svih stvari je islam, njegov stub je namaz, a njegovo vrhunsko upotpunjenje je dzihad.(Hadis belezi ga Ahmed, Et-Tirmizi)  Namaz je znak imana. Od Dzabira se prenosi da je Allahov poslanik rekao: "Doista je izmedju covjeka i mnogobostva i nevjerovanja ostavljanje namaza.(prenosi ga Muslim)  Allah, neka je  slavljen samo On, propisao ga je da bude sredstvo za duhovno uzdignuce. Vjernik se pomocu njega uzdize svome Gospodaru, pa Ga spominje, moli i doziva. Rekao je Uzviseni: " Ja sam uistinu Allah, drugog boga, osim Mene nema, zato se samo Meni klanjaj i namaz obavljaj-da bih ti uvek na umu bio!" (Ta-ha,13). Takodjer, namaz je nareden i da bude dusevna brana, koja stiti vjernika od prestupa i grijeha.Rekao je Uzviseni Allah: "Kazuj knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz. Namaz, doista, odvraca od razvrata i od svega sto je ruzno; obavljanje namaza je najveca poslusnost, a Allah zna sta radite"!

( El-Ankebut,45). Namaz brise grijehe i greske. Rekao je Uzviseni Allah: " I obavljaj namaz pocetkom i krajem dana. I u prvim satima noci! Dobra djela doista ponistavaju hrdzava. To je pouka za one koji pouku zele". Poslanik je rekao: Pet dnevnih namaza i dzuma do dzume brisu ono sto je izmedju njih.(Hadis prenosi ga Muslim). Brisu grijehe, ako ih se obavlja u njihovo vrijeme, u dzemaatu ili mimo njega. Ebu Hurejre (r,a,) prenosi od Allahovog Poslanika,a,s. :" Sta mislite, kada bi pred vratima jednog od vas bila rijeka, u kojoj bi se pet puta dnevno kupao, da li bi imalo prljavstine ostalo njemu?" "Ne bi" odgovorise prisutni, a Poslanik,a,s., dodade: To je primer pet dnevnih namaza kojima Allah brise pocinjene grijehe...Namaz klanjacu pruza veliku duhovnu potporu, jaca ga i pomaze mu da se nosi sa zivotnim problemima i njegovim velikim odgovornostima. Rekao je Uzviseni Allah: " Pomozite sebi strpljenjem i namazom, a to je zaista tesko, osim poslusnima." (El-Bekare,45,)  Namaz iz covjeka i njegovog srca istiskuje brige i tugu. Uzviseni kaze: "Mi dobro znamo da ti je tesko u dusi zbog onoga sto oni govore, zato velicaj Gospodara svoga i hvali Ga  i sedzdu obavljaj." (El-Hidzr,-97-98,)  Muhammed,a,s., bi govorio Bilalu: " Ikameti za namaz, Bilale, i odmori nas njime." (prenosi ga Ebu Davud,)

Namaz je najbolji lijek za brige, strah i nemir koji snadzu covjeka, pogotovo u ovom vremenu, u kojem su one posljedica ogrezlosti ljudi u materijalnom bezboznom zivotu. Rekao je Uzviseni: "Covjek je uistinu, stvoren malodusan; kada ga nevolje snadzu-brizan je, a kada mu je dobro-nepristupacan je, osim vjernika, koji namaz svoj budu na vrijeme obavljali". (El-Me,aridz,19-23).

Na vaznost namaza u islamu upucuju i mnogobrojni Kur,anski ajeti koji ga naredjuju i podsticu na njega. Tih ajeta je preko osamdeset, kao i mnostvo Poslanikovih hadisa. Serijatsko-pravna-utemeljenost-namaza. Utemeljenost namaza je potvrdjena Kur,ani-kerimom, Poslanikovim plemenitim sunnetom i konsezusom islamskog umeta. U Kur,ani-kerimu su mnogobrojni ajeti koji upucuju na utemeljenost namaza i njegovu obavezu. Takve su rijeci Uzvisenog: "Redovno namaz obavljajte, narocito onaj krajem dana, i pred Allahom ponizno stojte".(El-Bekare,238). I rekao je, neka je slavljen samo On."Obracajuci mu se predano! Bojte se Njega i obavljajte namaz, i ne budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju." (Er-Rum-31). U sunetu ima mnogo hadisa. Medju njima su njegove (a,s,) rijeci u hadisu Isra i Miradz: "Vracao sam se izmedju Moga Slavljenog Uzvisenog Gospodara i Musa,a,s., sve dok mi Allah nije rekao: "Muhammede, doista je to pet namaza u toku dana i noci. Svaki namaz vrijedi deset, i to je pedeset namaza."(Muslim)

Ubadet b.Samit prenosi da je Allahov Poslanik,a,s., rekao: "Allah,dz,s., je propisao robovima pet dnevnih namaza. Ko ih obavi i ne izostavi nista od njih, ne omalovazavajuci njihov znacaj, ima obecanje kod Allaha da ce ga uvesti u Dzennet. A ko ih ne obavi, nema kod Allaha obecanje. Ako hoce, kaznit ce ga, a ako hoce, uvest ce ga u Dzennet".prenose ovaj hadis(Malik,Ebu Davud, En-Nesai i Ibn madze) ..

SERIJATSKO--PRAVNA-UTEMELJENOST--NAMAZA.

Utemeljenost namaza je potvrdjena Kur,anoi-kerimom, Poslanikovim plemenitim sunnetom i konsezusom islamskog umeta. U Kur,ani-kerimu su mnogobrojni ajeti koji upucuju na utemeljenost namaza i njegovu obavezu. Takve su rijeci Uzvisenog allaha u Kur,anu, pa nam kaze:
"Redovno namaz obavljajte, narocito onaj krajem dana, i pred Allahom ponizno stojte."(El-Bekare-238) pa nam dalje kaze Uzviseni: "Obracajuci Mu se predano! Bojte se Njega i obavljajte namaz, i ne budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju." (Er-Rum 31.)

U sunnetu ima mnogo hadisa. Medzu njima su njegove,a,s., rijeci u hadisu Isra i Miradza:" Vracao sam se izmedzu moga slavljenog Uzvisenog Gospodara i Musaa (a,s.), sve dok mi Allah nije rekao: Muhammede, doista je to pet namaza u toku dana i noci. Svaki namaz vrijedi deset, i to je pedeset namaza."(Hadis-Muslim)

Ubadet b. Samit prenosi da je Allahov Poslanik,a,s., rekao:"Allah,dz,s., je propisao robovima pet dnevnih namaza. Ko ih obavi i ne izostavi nista od njih, ne omalavazavajuci njihov znacaj, ima obecanje kod Allaha da ce ga uvesti u Dzennet. A ko ih ne obavi, nema kod Allaha obecanje. Ako hoce, kaznit ce ga, a ako hoce, uvest ce ga u Dzennet." (hadis-prenose ga-Malik, Ebu Davud,En-Nesai i Ibn Madze)...

OSTAVLJANJE  NAMAZA

Onaj koji ostavlja namaz, zanijekavsi njegovu obaveznost, postaje nevjernik, jer je njegova obaveznost potvrdzena kategorickim dokazima. Medzutim, ucenjaci su se razisli u pitanju tretiranja osobe koja ostavlja namaz iz ljijenosti, i ako zna njegovu obaveznost. Vecina ucenjaka smatra da takva osoba ne postaje nevjernik, ali postaje veliki grijesnik i trazit ce se da se pokaje. Rekao je Uzviseni Allah:"Allah sigurno nece oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostit ce kome hoce, sto je manje od toga. A daleko je zalutao onaj koji smatra da je Allahu neko ravan." En-Nisa,116).

Sljedbenici ovog misljenja su se razisli u pitanju kaznjavanja osobe koja ostavi namaz iz lijenosti. Malik i Safija smatraju da se treba od njega traziti pokajanje i da ponovo pocne klanjati. U protivnom, ubija se. Dokaz za to su uzeli iz rijeci Uzvisenog:"Pa ako se pokaju i budu namaz obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prasta i samilostan je."(Et-Tevbe,5)

Pored toga, iako smatramo da onaj koji ostavi namaz iz lijenosti i nemara ne postaje nevjernik, mi ipak kazemo:"Bojati je se da ce imati los zavrsetak i da ce umreti bez imana, jer namaz je cvrsta tvrdzava vjerovanja i njena sigurna zastita. Kako ce onaj koji napusti namaz biti cvrst u svome vjerovanju pred vihorom smutnji, sumnji i bezbostva ako je bez svog glavnog oruzja-namaza, kojim brani vjerovanje i stiti svoj iman? Kako da on, koji je, napustajuci namaz, bio zaboravio svoga Uzvisenog Gospodara u zivotu, kako da Ga se sjeti kada mu dodju melek smrti i smrtne agonije?"

Hanefijski Fikh-pristup serijatskim propisima po mezhebu imama Ebu Hanife, uz navodze